Novella – the story begins: SpaceInvader designs stunning new residential amenity spaces overlooking the River Irwell

Creators space invader completed the amenity space of 540 m² on the ground floor for Newa new residential development on Stanley Street in Salford, directly facing the River Irwell and located in the vibrant new Riverside area New Bailey. The schema was created by the customer The English Towns Fund (ECF) – a strategic partnership between national developer Muse, Legal and general and Homes Englandthe government’s housing and regeneration agency – and is part of the ECF’s £1billion, 50-acre regeneration of Salford Central. New is made up of 211 luxury one and two bedroom apartments in a historic 23-storey building designed by architects HawkinsBrown and combines striking design with luxury amenities, including 24-hour concierge and communal lounges, podium rooftop gardens, and a resident gym and wellness suite.

The brief to space invader, who had previously worked with FEC on the multi-awarded Riverside The office project in Salford aimed for the amenity design to target both young professionals and empty seniors in a scheme that offered potential residents easy access to the city of Salford, its bustling center and its amenities. The design needed to embody an upscale feel with a strong personality and appeal to tenants appreciating design and quality, who were looking for peace, quiet and comfort in an environment that would also enhance their living experience and provide the opportunity for social interaction.

We are delighted to have worked again with The English Cities Fund on this programJohn Williams, Founder of space invader commented. “It’s also great to be working on such a high quality project in Salford, both strengthening our portfolio of projects in the region and extending the studio’s experience into the high end residential realm.

Equipment design concept:

space invaderThe inspiration for the project came from the project’s riverside location and also from the etymology of Salford itself, which derives from the Old English ‘Sealhford’ meaning ‘a ford by the willows’. referring to the willows that grew along the River Irwell.

Our design concept was influenced by the branches of the willow” Beth Evans, SpaceInvader Senior Interior Designer commented, ‘and by the way the willow tree draws your gaze downward in a cascading motion, as well as the project’s glazed views of the River Irwell, which was to be allowed to be the star attraction, by creating a calm, contemplative interior that complimented rather than competed with this view.

A tonal color palette was directly inspired by the willow and river, including silver wood trim inspired by its aging bark, the use of earthy tones throughout, and the introduction of nature’s greens through planting and l using a teal green to reflect the river. Fixed units feature brown tones, while wall colors are richer, with the final layering of the space adding subtle additional color. Brass is also used as a gold accent in the scheme’s signature lighting and as a border for structural and freestanding furniture. A standout feature of the project, a 15m long rear joinery wall, with two curved lines revealing a recessed lit central section, was also inspired by the way the cascading branches of the willow tree draw the eye.

The scheme worked in an integrated fashion from the start with the development’s “Novella” brand guidelines, the primary palette of midnight green and gold and the secondary palette of dark green, eagle green, dusty rose and phantom white. The Novella logo features a strong ‘N’ letter shape surrounded by a simplified form representing a book or novel, creating the brand and usable either as a framing device or as a stand-alone item. The brand also incorporates a slogan inspired by the book – ‘Start your story’.

“The interior presents a very natural language of greenery and wood from the start as residents and guests enter” beth evans added. ‘It was very important to keep the base palette simple, tonal and designed to achieve a sophisticated look and feel. We were not only aware of the primacy of views, but also of how the light also penetrates the space, falling beautifully on the new wooden walkways and changing throughout the day.

The exceptional use of lighting is one of the most remarkable features of the project. The space invader The team responded to the building’s architecture and landscaping, which were designed to maximize sunlight on the lower levels of the building and specifically to make the most of the trees directly outside, which create a dappled lighting effect. Ambient lighting is therefore present but does not take over natural lighting to allow the latter to take precedence and is supported by decorative and punctual lighting throughout.

Lighting also played a key role in adapting the space for work or leisure. Avoiding bright, harsh lighting allows for a relaxed, more hospitality-focused feel, while task lighting makes work easier, without compromising the atmosphere, allowing residents to use the space in the way that suits them. to their needs at any time of the day.

Design overview:

The amenity spaces offer places to meet and socialise, but also to work, relax and exercise, embodying a variety of missions that contribute to creating a good work-life balance for the residents. In addition to a separate gym and wellness studio, there are lounge and co-working spaces and spaces for quiet contemplation, as well as a communal table, which can be reserved for a private dinner. The 24-hour front desk also offers concierge services to residents, including dry cleaning.

Thanks to intelligent space planning, space invader created pockets of space with an overall openness to provide an accessible atmosphere, while maintaining some much-needed privacy. The use of carpentry partitions and bookcases built into columns create areas that are both sophisticated and comfortable. The space is designed to help create a sense of community and add social value for residents, with the placement of each setting carefully positioned to encourage chance encounters and allow residents to bond with their neighbours, facilitated by the opening between the living and circulation spaces.

The reception area offers residents a hospitality-style welcome and features a wood and matte green back wall. A hidden coat closet provides an extra level of service, allowing guests attending a meeting to hang up their coats. The reception desk, set at an angle that matches the building’s facade, is a bespoke, curved-edge diamond shape with swirling patterns. corian siding and an offset Lee Broom circular pendant above. Recessed ceiling lights from Delta delineate the entire rectangular reception area. The reception desk is inspired by the movement of water and how over time hard angles are eroded leaving behind a smoother shape, while its cladding references the patterns created by lichens and mushrooms in nature.

Opposite the desk, along the glass wall, high perched chairs overlook the river, conducive to working on a laptop. On one side, a high bench, an 8-seater work area, is arranged under three Lee Broom polished gold and tube lamps, as well as a first small seating area with individual seats and small tables, followed by three groups of four-seater tables for dining and lounging, with Lee Broom glass and brass globe pendants above.

A long section of walkway follows, with full-height glazing allowing the outside view to dominate and zoned areas behind the walkway. Toplit structural columns in the space are coated with a Formica laminate with a gray marble aesthetic with brass edging. A separate but unenclosed area follows providing seating for 12 people. Two sets of three pieces Fulcrum Chandeliers by Lee Broom hang above the table for 12 people here, while a large rug loose from space for change sits below to help delineate the area. This is a bookable space for private dining, which will be served by the incoming catering, with the tea station integrated to the side providing beverage and chilling facilities. These first two areas also house the characteristic wall of the project, designed by space invadercomposed of corrugated and painted wood with a concealed LED light in the 1.3m wide central space.

The long lounge section that follows is a welcoming, comfortable and warm space with three sofas, including a large L-shaped sofa. Loose furniture here and throughout follows the base color palette of rich browns, marbles and taupe , with occasional pops of color in teal or dusty pink. A long dark wood wall shelf is full of interesting visual items, as well as lifestyle publications (such as Parents) and books, related to the program New branding, both on the writing and the art, but also on the Manchester and Salford location. Two seated cabins follow, with sumptuous velvet upholstery, backed by a textured wall covering of Tektura. Acoustic metal panels of SAS, with geometric lines design, form the ceiling treatment on all of these areas, which also feature wall art by Desenio and planting, put in both large floor planters and smaller table and shelf pots in Urban planters.

A last small work or relaxation lounge is located at the end of the wooden-look walkway (a mid-tone wooden parquet America laminate), which then wanders off to the gym and wellness studio. The first wellness area focuses on physical and mental well-being, offering pilates, yoga and meditation, with a soft-light carpentry screen and a selection of themed wellness books. The second wellness area is the gym, where the focus is on physical fitness, with books also for residents to use, this time focusing on exercise, repair and stretching, as well than cookbooks for healthy eating. The equipment in the gym was installed by a specialist installer, although the ceiling treatment and panels harmonize with the rest of the amenity program to ensure design unity.

All characteristic lighting was provided by Light shapesas well as a number of lampposts, with architectural lighting specified as part of the building envelope and core treatment by Hawkins/ Brown. The ground floor also includes a bicycle and bin store and a rear staff area. A remaining space is likely to present commercial offers in the future.